Hypoklorsyra (HOCl) kontra natriumhypoklorit (klorblekmedel)
Hypokloritjon har en negativ elektrisk laddning, medan hypoklorsyra inte har någon elektrisk laddning. Hypoklorsyran rör sig snabbt och kan oxidera bakterierna på några sekunder medan hypokloritjonet kan ta upp till en halv timme att göra detsamma. Kymytor har en negativ elektrisk laddning vilket resulterar i en avstötning av den negativt laddade hypokloritjonen till kimytorna, vilket gör hypokloritjon mindre effektiv för att döda bakterier. Förhållandet mellan de två föreningarna bestäms av vattnets relativa surhet . Vattenbehandlingsspecialister kan justera pH-nivån för att göra hypoklorsyra mer dominerande, eftersom det är mer effektivt att döda bakterier. Hypoklorsyrans brist på elektrisk laddning gör att den kan tränga igenom de skyddande barriärerna som omger bakterierna.

Hem-elektrolyssystem
Det finns flera hemelektrolyssystem som har utvecklats som kan generera stabil hypoklorsyra med bordsalt och vatten. Destillerad vinäger tillsätts ibland för att sänka pH, vilket möjliggör en lösning av fritt klor som mer domineras av hypoklorsyramolekylen. När du väljer ett hemsystem är en viktig faktor att beakta kvaliteten på elektrolyscellen. System av högre kvalitet kan kosta mer men kommer att pågå mycket längre på grund av hållbarheten hos legeringarna i metallerna som används för att göra cellerna.

Vad är fördelarna?
Till skillnad från klorblekmedel är hypoklorsyra 100% säker och icke-irriterande. Om det kommer på din hud eller i ögonen kommer den inte att brinna. Även om det släpps av misstag är det helt ofarligt. Ändå är det 70-80 gånger mer effektivt att döda mikrobiella patogener än klorblekmedel.

Var kan den användas?
I hemmet är hypoklorsyra användbar var som helst du behöver rengöringsmedel men känner dig inte bekväm med en giftig kemikalie. Ett perfekt exempel är i köket. Istället för att skölja bladgrönsaker med vatten, använd hypoklorsyra. Eller för pesonala artiklar som tandborstar eller rakknivar är hypoklorsyra säkert. Vill du desinficera tvätt utan att skada eller missfärga kläder, är hypoklorsyra svaret.

Membrancellelektrolys
Tekniken bakom generering av hypoklorsyra har utvecklats enormt under de senaste 20 åren. Tidigare dominerades marknaden av membrancellelektrolys som använde högt tryck för att tvinga saltvatten i två separata strömmar, en sur ström och en alkalisk ström. Den sura strömmen skulle innehålla hypoklorsyra (HOCl), anolyten eller oxidationsmedlet, och den alkaliska strömmen skulle innehålla natriumhydorixde (NaOH), katolyten eller reduktionsmedlet. Fördelen med dessa system var att två användbara lösningar genererades, en saneringsmedel och en avfettningsmedel. Nackdelen med dessa system var att de var dyra, krävde högt underhåll och skulle generera instabila lösningar som tappade sin oxidationsreduktionspotential (ORP) inom en kort tidsperiod.

Encellcellelektrolys
Med utvecklingen av encellcellelektrolys övervinnades många av dessa hinder. Encellcellelektrolys använder inte högt tryck över ett membran, därför krävs lite eller inget underhåll. Och eftersom encellselektrolys inte tvingar saltvattnet i två strömmar med motsatt oxidationsreduktionspotential och motsatt pH, genereras en mer stabil lösning, en lösning som inte försöker att återfå jämvikt. Enkelcellssystem genererar endast en lösning, en anolyt i pH-intervallet 5 till 7. Detta pH-område är optimalt för hypoklorsyra med avseende på stabilitet och effektivitet som ett saneringsmedel.